A szül(et)és élményéért

2016.jún.16.
Írta: renatalcsoport Szólj hozzá!

VBAC-egyszer császár, mindig császár?!

Június 18.-án szombaton, 11.00-tól VBAC beszélgetésre várunk titeket. A ReNatal vendége lesz Schimcsig Nóra (dúla, szülésfelkészítő, 2011. óta havonta VBAC-klubot szervez Budapesten, a facebook „Császár utáni hüvelyi szülés (VBAC) - VBAC info and support / Hungary” oldalának üzemeltetője.) A következő sorokkal ajánlja figyelmetekbe a programot: 

Nyilvánvalóan a LEGJOBBAT szeretnéd magatoknak. De az micsoda?! Mindenki mást mond... Gyere, beszélgessünk! Bizonyára sok benned a kérdés. Hozd el a párodat, a barátnődet, hogy ők is képben legyenek! Mi nem a tutit akarjuk megmondani, inkább tényeket és szempontokat felvillantani, amikre a rendelésen sokszor nincs idő, hogy te dönthess. Tájékozottan, felelősen.

Örömmel beszélgetünk veled, ha pontosan tudod, mit akarsz. És akkor is, ha fogalmad sincs. Itt lesznek, akik már megtalálták, hol és kivel. Meg azok is, akik még nem tudják. És talán azok is, akikkel lehet így, vagy úgy. Melyek az előnyei egy természetes szülésnek, és melyek egy ismételt császárnak? Melyik útnak mik a kockázatai? Tudod magadról, hogy „jó VBAC jelölt” vagy-e?

 

A beszélgetés további résztvevői: 

Hofgárt-Ékes Noémi pszichológus és dúlajelölt, a ReNatal alapító tagja, 2012-ben sürgősségi császármetszéssel, 2015-ben pedig természetes úton hozta világra gyermekeit. 

Sándor-Molnár Helga, a ReNatal tagja aktuálisan is VBAC szülésre készül, első kislánya 2014.-ben született meg. 


Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

vbac_4.jpg

Szülés félelem nélkül, természetesen, gyengéden - HipnoSzülés, a Mongan-módszer

A Hipnoszülésről szóló előadás június 18.-án 12.30-kor kezdődik a Víztoronyban. És hogy mi is az a hipnoszülés? 

Társadalmunkban élete legnagyobb részében a legtöbb nő más asszonyok negatív szülésélményeit hallgatja. Mindenki, anyjától kezdve, nővérein, nagynénjein, unokatestvérein, barátain keresztül az idegenekig, el akarja mesélni neki szülése rémtörténeteit. Nem csoda, ha sok kismama aggódva „várja” a napot. Arra kondicionálták, hogy higgye, a szülés elviselhetetlen kínokkal jár, és ezért a nők napjainkban elmondhatatlanul rettegnek a szüléstől. Ettől a félelemtől aztán testük görcsösen feszültté válik, és ez a feszültség megakadályozhatja őket abban, hogy testük könnyedén végrehajtsa a szülés normális, élettani feladatát. Az eredmény? Épp az, amitől annyira féltek – hosszú, fájdalmas, csalódást keltő szülés. Van ebből kiút?! Kell, hogy legyen! Sok kultúra van, ahol az asszonyok a szülésről a boldog izgatottság, a béke, az érzéki szeretet, vagy a diadal történeteit mesélik egymásnak, és derűs magabiztossággal várják, hogy átélhessék, amikor majd eljön az ő idejük. Változzon a szülés ismét nyugodt, gyönyörű és békés élménnyé! Ezt a lehetőséget kínálja Marie Mongan módszere: a szülésre készülődés egyszerű programja segítségével a nők megtanulják a szülést újra normálisnak látni, elengedve félelmeiket. A HipnoSzülés rövid, egyszerű tanfolyamának segítségével megértik, hogyan működnek a szülőizmok tökéletes harmóniában - amire teremtették őket -, ha a test eléggé ellazult, és a pár bízik a szülésben. A nő megtanulja elérni ezt a mély nyugalmat, megszabadulva attól a feszültségtől, melyet a félelem teremt, és megtanulja, hogyan hagyatkozhat természetes szülési ösztöneire egy nyugodt, derűs, kellemes szülés érdekében. A HypnoBirthing koncepciója egyszerre ősi és modern – évezredes bölcsességet egyesítünk a legmodernebb felfedezések tanulságaival. Képzett HipnoSzülés tanácsadóink 25 éve, már a világ 46 országában tanítják sikerrel a nőknek és kísérőtársaiknak, hogy bízzanak a szülésben, és engedjék el félelmeiket és korlátozó gondolataikat. Néhány kulcstechnika begyakorlásával az anya arra programozza az elméjét, és arra kondicionálja a testét, hogy könnyedén szüljön. "Nem csak arról van szó, hogy könnyű vajúdást akarunk, anélkül, hogy az anya vagy a gyermek sérülését kockáztatnánk. Ennél tovább kell mennünk. Meg kell értenünk, hogy a szülés alapvetően spirituális, nem csak testi teljesítmény. Egy gyermek megszületése a szeretet tökéletes megvalósulása." - Dr. Grantly Dick-Read, 1953.

Schimcsig Nóra Budapesten él, egy serdülő fiú édesanyja. 2007. óta dúla, 2010. óta okleveles HypnoBirthing szülésfelkészítő. Emellett gyermekágyas dúla, önkéntes szoptatási segítő, a facebook népszerű „Természetes szülés” oldalának háziasszonya, aktivista. Meggyőződése, hogy a szülés, a szoptatás sikerének kulcsa a test-lélek harmóniája, munkájának középpontjában tehát az édesanyák (és az édesapák) lelki megerősítése áll. További információ: http://hypnobirthing.hu és https://www.facebook.com/termeszetesszules/

A szülésre való felkészülés színterei

Ferenczi Beáta írása

 

Az anya és apa szerep talán a legnagyobb felelősséggel jár, amit az ember vállalhat. Életre szóló, állandóan változó feladatokat kínáló szerepkör, amit magától értetődőnek tekintünk, ugyanakkor sokszor küzdünk a szülői feladataink kapcsán elégtelenségérzéssel – vajon elég jól csinálom, jó szülő vagyok?

Anyává válunk, vagy valami mindig is a nőben rejlő képesség bontakozik kibennünk a várandósság és a gyermekünk születése által? Mi kellhet az elég jó anyaság eléréséhez és milyen tényezők nehezíthetik az anyává válás lelki folyamatát?

A nők háromféle beállítódással viseltetnek a várandóssággal – szüléssel -anyasággal - kapcsolatban:

1. a babavárást, a szülést és a csecsemőkort borzalmas, nehezen elviselhető életszakasznak élik meg és szenvednek tőle;

2. kibírhatónak, mások által is végigcsináltnak, tehát önmaguk számára is elviselhetőnek tartják;

3. saját személyes fejlődésük, érésük, kibontakozásuk részeként élik meg,örömmel fogadják, a benne rejlő ambivalenciát megértéssel kezelik.

Nem kell sok ahhoz, hogy a harmadik csoportba tartozhassunk. Vágy, elhatározás, bátorság és kellő aktivitás révén találhatunk olyan felkészülést segítő terepet ahol nem csak megéljük, de meg is értjük érzéseinket és a bennünk zajló változásokat ezáltal tudatossá téve a felkészülés időszakát.

A szülésre való készülődés különböző színterei arra adnak lehetőséget, hogy a várandósság ideje alatt a tájékozottság növelése mellett olyan élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodjunk, amelyek segítségünkre vannak a vajúdás és szülés idején és a gyereknevelés során egyaránt.

Az anyai működésmód nem a régebbi már meglevő működések egyszerű átállítódása a várandósság és a szülés által, hanem valami teljesen új létrejötte a gyerekkorból hozott élményekből, érzésekből és a későbbiekben formálódó tervekből, vágyakból, ismeretekből. Egyszerre hoz változást a testünk, a lelkünk, a kapcsolataink és a szellemi fejlődésünk területén, érlelve a személyiségünket ezáltal készítve a szülői szerepre.

A szülésre való felkészülésről gondolkodva olyan kérdésekre keressük a választ,mint:

  • Mi támogathatja a nőket annak a belső tudásnak a felszínre hozásában, aminek segítségével a szülés a maga természetes módján magától végbemegy?
  • Hogyan élhetik át és gyakorolhatják még a szülés előtt az elengedést, a pillanatban létezést, a testi-lelki megnyílást és válaszkészséget, a kiszámíthatatlanság elfogadását, mint a szülés alapkészségeit?
  • Mi segíthet a félelmekkel való szembenézésben, a korábbi negatív élmények feldolgozásában a várandósság érzékeny időszakában kíméletesen, de mégis hatékonyan?
  • Hogyan kapcsolódhat be a pár mindkét tagja a babával való kapcsolat felvételébe, a kapcsolat elmélyítésébe, interaktívvá tételébe, a méhen belüli gondoskodás és kötődés megélésébe?
  • Milyen tudás, információ segít abban, hogy a szülők megtalálják saját hangjukat a szülőszobán, képviselve a szülő anya és a születendő gyermek valódi érdekeit, minimalizálva az ártalmakat a legváltozatosabb, vagy előre nem tervezett helyzetekben is?
  • Hogyan készülhet a pár a szülésre, hogyan válhat az apa valódi támasszá a szülőszobán? Az apa helye, szerepe, élményei a várandósság és a szülés alatt és után.

 

Ferenczi Bea előadása a Születés Hetén június 13.-án 15.00-tól lesz hallható és látható a Nagyerdei Víztoronyban.  

Címkék: várandósság

Imami kérdőív a szülészeti ellátásról

A debrecen.imami.hu kérdőíve a mi tevékenységünk szempontjából is kulcsfontosságú. A honlapjukon elérhető kérdőív kitöltésével a várandósgondozásról, a szülészorvosokról, szülésznőkről, az újszülött és a koraszülött osztályról várják a véleményeiteket. 

Ha Debrecenben szültél, szánj rá pár percet, és segítsd a munkájukat a kérdőív kitöltésével!

http://debrecen.imami.hu/helyi-informaciok-kismamaknak-hasznossagok-kismamaknak-varandossag/debrecenben-szultel-mondd-el

A szülészetekkel együttműködve időről időre összesítik a beérkező véleményeket, és egy-egy összefoglalót küldenek belőle az egyes osztályoknak. Így véleményedet bizalmasan kezelik, amellett, hogy pozitív vagy negatív visszajelzésed felhasználhatóvá válik a szülészet számára, hogy egyre jobb legyen Debrecenben szülni.

Címkék: szülés, imami

Miért olyan fontos a gyermekágy...?

Gardó Bea, a ReNatal egyik elkötelezett tagja évek óta foglalkozik az édesanyákkal, méghozzá egy kiemelt és nagyon nagy jelentőségű időszakban: a gyermekágy alatt. Saját oldalán (http://www.szulesutanimasszazs.hu/bemutatkozas.htm) így ír magáról: 

Az angol szak elvégzése után a kaland- és tudásvágy az Amerikai Egyesült Államokba vezetett, ahol egy nemzetközi egyetemen a természetgyógyászatot, azon belül a hagyományos, ötezer éves múltra visszatekintő Ajurvedát tanulmányozhattam. A képzés elvégzése után évekig egy Ajurvéda (masszázs és egyéb komplex terápiás ill. prevenciós) kezeléseket alkalmazó klinikán dolgoztam. Az Ajurvéda tanulmányok részét képezte egy, önmagában is egésznek tekinthető terület, mégpedig a kismamáról és babáról való, szülés, születés utáni gondoskodás.Olyan bölcsességek birtokába jutottam, melyek az emberiség tudásának és gyakorlatának szerves részét képezték az elmúlt korokban és képzik ma is a természettel összhangban élő társadalmakban. Ez a tudásanyag egyetemes alapelveket követ és éppen ezért működhetett a régmúltban ugyanúgy, mint mai modern társadalmunkban. A kurzusnak ez a része volt szívemnek a legkedvesebb, s befejezvén volt szerencsém évek hosszú során át ebben személyes tapasztalatokat is szerezni szerte a nagyvilágban. A tapasztalt valóság (az édesanyák kedvező tapasztalatai) messze túlszárnyalta az előzetes elképzeléseket. Most, 12 év gyakorlat távlatából bátran kijelenthetem, hogy ez, a baba születése utáni, gyermekágy időszakára kiterjedő masszázs program amilyen egyszerű, olyan nagyszerű, vagy (ahogy az egyik gyermekágyas anyuka fogalmazta) egyszerűen működik.

 

Minden édesanya tudja, hogy a gyermeke születését követő hetek semmi máshoz nem hasonlíthatóak. Bea a következőket mondja ennek a 42 napnak a jelentőségéről: 

Ha ekkor az édesanya kiegyensúlyozott, kipihent, erőtől sugárzó, akkor ezt a baba is érzi, és a köztük lévő szoros kapcsolat által a piciben is ugyanezek nyilvánulnak meg. Mégis, gyermekszülés után nem ritka, hogy az édesanya a várandósság és a szülés fizikai kihívásai következtében kimerültnek érzi magát, amihez hozzáadódnak az anyasággal járó feladatok és felelősség. A szülés utáni testi-lelki, hormonális változások is elemi erővel jelentkeznek. A hangulatok szélsőségei az eufórikus örömtől a kétségbeesett zokogásig szinte átmenet nélkül követhetik egymást. Az anyaméh méretváltozása várandósság 9 hónapja alatt is példátlan, ám az eredeti alakját és méretét most a gyermekágyas időszak 6 hete alatt nyeri vissza hihetetlen sebességgel. A belső szervek a baba várás hónapjai alatt a baba növekedésével egyre inkább kiszorultak eredeti helyükről, most megindul a visszarendeződés. Ám a rendet káosz előzi meg: a szervezetben szinte semmi sem úgy működik, ahogyan annak előtte. Nehéz talán elhinni, hogy ez a zűrzavarosnak megélt állapot tulajdonképpen felbecsülhetetlen ajándék a nők számára. Csak néhányszor kínálkozik ilyen alkalom az élet során, amikor a szervezet ily nyitott, formálható lenne. Ebben a képlékeny állapotban teljes testi-lelki megújulásra van lehetőség, amikor a szervezet belső intelligenciája lehetőséget lát az eddigi zavarok kiküszöbölésére illetve egy magasabb szintű rend létrehozására. Az édesanya miközben teljes erejével az új kisbabáról szeretne gondoskodni, néha bizony ő is ugyanerre vágyik. A gyermekágy időszaka valóban a gondoskodás ideje: mind a baba, mind az édesanya számára! A természettel összhangban élő kultúrák tudatában voltak ennek, sok régi hagyomány őrzi a gyermekágyas édesanyáról való gondoskodás különböző formáit. Ezekben közös a meleg, olajos masszázs, amely az általunk alkalmazott – az indiai természetgyógyászat, az Ajurvéda hagyományaiban gyökerező – kezelések alapját is képezi.

 

Ha szeretnél még hallani arról, hogy milyen jelentősége van a gyermekágynak, hogy mit tud hozzátenni ehhez az időszakhoz a szülés utáni masszázs, akkor várunk a Mandala jógastúdióban június 17.-én, pénteken 18.00-tól, ahol felteheted a kérdéseid Beának, és sok új információval is gazdagodhatsz. 

A szülés tervezése - kérdések szüléshez, és a kórházi ellátáshoz

Ferenczi Bea írása, az eredeti cikk a következő linken érhető el:  http://pszichologus-dula-debrecen.blogspot.hu/2013/11/kerdesek-szuleshez-korhazi-ellatashoz.html

A Születés hetének nyitónapján, június 13.-án, 10.00-tól a ReNatal szervezésében hallgathattok előadást a szülési terv készítésének lépéseiről Ferenczi Bea pszichológus-dúlával, Bangó Krisztina MODULE dúlával, és Hornyák Cintiával, a Klinikai Központ szülésznőjével. 
13315622_268998243489425_1740074250504406195_n.jpg
A szülésre készülődve az anya és partnere egyre többet gondolnak arra, hogy milyen lesz a szülés, mit szeretnének kapni, átélni és mi az ami gondot okoz, amitől félnek, amit elutasítanak. A szülésre való tudatos készülés része a szülési terv átgondolása, a szülésnél jelen levő segítőkkel való megbeszélése és írásba foglalása. Ennek elkészítéséhez fontos az, hogy pontos információval rendelkezzenek a kórházak által nyújtott ellátás jellemzőiről. 
Önmagában a szülésről való közös gondolkodás, a történések, lehetőségek sorra vétele, a tájékozott döntésre való törekvés segíti az anyát a saját szülésére való ráhangolódásra, az irreális vágyak és félelmek helyett a valósággal való szembenézésre.
A szülés tervezhetőségének szempontjai
 
1. Szülésre való felkészítés
 
Biztosítja e az intézmény a szülésre való felkészülést:
ennek formája, ideje, ára, résztvevői, tematikája, a bejelentkezés módja
 
2. Környezet és jelenlévők
A szülés helyszíne, megközelíthetőség, parkolás lehetőségei, feltételei ;
A mentő igénybevehetősége
A szülőszoba szülés előtti megtekintése lehetséges-e;
Kik lehetnek jelen a vajúdásnál és szülésnél ( hozzátartozók, dúla );
Kik NE legyenek jelen (a nő lehetősége arra, hogy szabályozza az őt vizsgálók személyét, azok számát);
Tárgyi szükségletek, feltételek, igények: 
 - különálló vajúdó, ill. szülőszoba rendelkezésre állása;
- alternatív szülőszoba rendelkezésre állása;
 - vajúdó kád rendelkezésre állása;
 - vajúdó labda rendelkezésre állása;
 - szülőszék rendelkezésre állása;
 - saját ruha használat lehetséges-e;
- személyes tárgyak bevihetősége;
 - szemüveg/kontaktlencse maradhat-e;
 - körömlakk lemosandó-e;
 - zene lehetősége, hozható és hallgatható saját zene, központi zene biztosítása;
 - fényképezőgép, kamera használat lehetséges - e és mikor.
Ezeket mikor, kitől lehet kérni, ki fogja biztosítani (kórház, anya, dúla).
Ha az anya szeretné a vele való kommunikáció során, biztosítható-e :
 - halkan szóljanak hozzá;
 - minden beavatkozás, vizsgálat előtt tájékoztassák a vizsgálat céljáról, okáról, 
 lehetséges következményeiről;
 - kérjék ki és hallgassák meg a véleményét a beavatkozásokat illetően;
 - hagyjanak időt a döntésre- tájékoztassák, hogy mennyi idő áll rendelkezésre a döntéshez,
 lehet-e és mennyit kell várni egy-egy beavatkozás előtt;
 - amennyiben van alternatív lehetőség kapjon ezekről felvilágosítást;
 - ismertessék a beavatkozás előnyeit, hátrányait, kockázatát;
 
 Kit hatalmazhat fel az anya arra az esetre, ha ő öntudatlan állapotba kerül, hogy képviselje őt, vagy döntéseket hozzon.
Mit vigyen magával az anya a szülőszobára?
 - Okmányok (személyi igazolvány, TAJ kártya, várandós anya gondozási könyve, leletek,
 házassági anyakönyvi kivonat másolata-ha nem Debrecenben kötöttek házasságot,
 apasági nyilatkozat, ha van, házassági anyakönyvi kivonat).
 - Személyes dolgok (papucs, zokni, folyadék, videokamera, fényképezőgép, egyéb). 
 
3. Vajúdás
A vajúdás korai jelei esetén kit és mikor tájékoztat az anya ( az orvossal szülésznővel, dúlával való kapcsolat felvétel módja, ideje)
A vajúdás mely szakaszában induljon el a kórházba (milyen jelek, tünetek esetén)
A vajúdás kezdeti időszakában van -e lehetőség haza menni;
Milyen estben indokolt  ill. szükséges a szülőszobai felvétel;
Hogyan és hol történhet a kórházban a korai vajúdás: 
 - hétköznapi tevékenység folytatása, pl.séta;
 - lazítás, pihenés, zenehallgatás;
 - intim együttlét a partnerrel;
 - légkör, hangulat;
- tisztálkodás, hajmosás lehetősége
 - könnyű étel fogyasztása;
- alvás, pihenés.
 
4. A Szülőszobára érkezéskor
A szülőszobába érkezéskor  szükséges adatok, okmányok. Elfogadják-e írásban a személyes adatokat (ennek előkészítése)
 - Milyen típusú adatokra van szükség:
- név, születési idő/hely,
- anya neve,
- lakcím, telefonszám, 
- első menstruációkor életkora,
- várandósság ideje (hetekben),
- kezelőorvosa neve,
- gyógyszerérzékenység, allergia,
- műtétek,
- házastárs/értesítendő személy neve, címe, telefonszáma.
 - Szükséges okmányok
 
Rutinvizsgálatok a "felvételnél" a kórházi protokollban: amnioscopia, manuális vizsgálat, ultrahang magzati szívműködés ellenőrzése...stb
- Ki végzi/végezheti a "felvételi" állapotmérő vizsgálatot , kérheti e az anya a vizsgálattal várják meg a választott szaksegítséget? 
"Előkészítő" rutinbeavatkozások (borotválás, beöntés, átöltözés kórházi ruhába) kötelező vagy választható jelleg .
Ki lehet jelen az anyával az előkészítés során?
Érvényesíthető-e a hazamenés szándéka, ha az anya nem tart még az aktív vajúdás szakaszában?
 
5. A vajúdóban
A mozgás szabadság biztosítása adott-e? 
A vajúdási testhelyzetek megválaszthatósága?
 Milyen helyzetekben van szükség a fekvésre?
A partner folyamatos jelenléte biztosítható-e, jelen lehet-e a vajúdóban a fogadott segítség ( bába, dúla)?
 
Vizsgálatok: magzati szívműködés ellenőrzése; magzati szívműködés regisztrálása; magzat monitorozása folyamatosan vagy meghatározott időközönként történik-e, ki végzi, visszajelzés az eredményről van-e? Ultrahang szükségessége mi alapján, manuális vizsgálat ki által és milyen gyakorisággal történik?
Evés, ivás, egyéb szükségletek kielégítése:
 Mit és meddig lehet enni, inni ?
 
Szülés indító beavatkozások:
 - prosztaglandinok alkalmazása;
 - oxitocin infúzió;
 - mechanikus/manuális méhszájtágítás;
 - burokrepesztés.
Az egyes beavatkozások indokoltsága, hatása, veszélyei.
Az anya dönthet -e arról, hogy igényli-e ezeket a beavatkozásokat, ha nem feltétlenül szükséges. 
Ezeket helyettesítő természetes módszerek (homeopátia, mellek ingerlése, ricinusolaj, meleg fürdő...stb.) alkalmazhatósága.
 
Fájdalom csillapítás
- a vajúdás során kérhető fájdalomcsillapítók/alkalmazások fajtái,
-  tájékoztatás a hatása, mellékhatásai, kockázata tekintetében az anyára/babára nézve;
 - a természetes fájdalomcsillapítás lehetőségei;
- az anya előzetes elképzelésének figyelembe vétele arról, hogy milyen fájdalomcsillapítási módszert szeretne igénybe venni;
 
A vajúdás idejével kapcsolatos időhatárok rugalmassága
 - van-e protokoll erre vonatkozóan (mennyi ideig várnak a tágulásra) beavatkozás nélkül;
- van-e lehetőség időt kérni a beavatkozások elhalasztására, alternatív módszerek kipróbálására?
 
A vajúdás szakaszairól, az előrehaladásról adott tájékoztatás automatikus, kérhető...
A vajúdás szakaszában javasolt, indokolt beavatkozások. Van -e joga ezek megválasztására, ill. elutasítására az anyának?
 
A vajúdást segítő természetes technikák, módszerek használatának lehetősége
 - szabadon választható testhelyzetek;
 - masszázs, borogatás, vizualizáció, relaxáció;
 - hőmérséklet szabályozás, fürdés, zuhanyozás;
- vajúdó labda, szülőszék, rebozó használata...stb.
 
6. A szülés
Lehet-e élni a szabadon választott testhelyzet igényével a kitolási szakaszban is?
Szóba jöhető testhelyzetek: négykézláb, ölben guggolás, állás, szülőszék, oldalt fekvés (előnyös testhelyzetek); vízszintesen fekve, félig ülve, combok hiperflexiója (előnytelen testhelyzetek).
Ösztönös vagy irányított a kitolási szak?
 
 Ha a gátvédelem igénye megfogalmazódik-e az anyában, kérhető-e? A gátvédelem nélküli spontán (természetes) szülésre van-e lehetőség? 
A gátmetszés rutin eljárás-e az adott orvos/kórház esetén?
A gátmetszés szükségességének indokai. 
A gátseb ellátásának módjai, a varrathoz használt "cérna tipusa", a varratszedés ideje. Ki végzi az ellátást?
 
Mi a partner szerepe a baba megszületésekor?
 - ő fogadja a babát;
 - köldökzsinórt átmetszi;
 - ő adja az anya kezébe a babát;
 - fotózhat ...stb.
 
A kitolási szakban alkalmazott orvosi beavatkozások (vákuum, fogó) indokoltsága, veszélyei, módja van-e időkorlát ebben.
A méhlepény megszülése során segítő/gyorsító technikák alkalmazása történik-e (várakozó kísérés vagy aktívan vezetett)
Mi történik a méhlepénnyel?
Van-e és választható-e rutinszerű gyógyszerhasználat a kóros vérzés megelőzésére(előnyei,kockázatai, mellékhatásai).
A köldökzsinór vér levételének lehetőségei, az intézkedés módja (ki mikor mit)
A köldökzsinór pulzálásának abbamaradását megvárják -e?
 
7. A baba érkezése (aranyóra)
Biztosíthatóak-e a gyöngéd születés feltételei
 - minimális számú közreműködő;
 - félhomály, tompított fények;
 - csend/halk zene;
 - meleg...stb.
 
Mik a baba első kézbevételére vonatkozó irányelvek
 - azonnal odaadják;
 - odaadják, ha az anya kéri/nyúl érte;
 - rögtön elviszik, majd néhány perc múlva visszahozzák az anyának;
- elviszik és hosszabb (órák) idő után hozzák vissza az anyának;
 - meddig maradhat a baba az anya hasán?
 
 Az újszülött ellátása, vizsgálata hol és hogyan történik - kísérheti-e az apa a babát az újszülött ellátására?
 
8. Az újszülött osztályon
Kérhet-e az anya együttes elhelyezést
 - csak nappalra;
 - nappalra és éjszakára (24 órában);
 - etetési időben;
 - saját kérés figyelembevételével.
 
Szoptatás megkezdése
- rögtön a szülés után;
 - első mellrehelyezés támogatása,
 - igény szerinti szoptatás erősítése;
 - pótlás lehetősége, szükségessége, formája.
Szoptatási tanácsadásra van-e lehetőség a kórházban?
 - szoptatási tanácsadók elérhetősége.
 
A köldökcsonk ápolása, ellátása
 - ki végzi?;
 - hol?;
 - hogyan?
 
Újszülött ellátása, gondozása
 - ki végzi?;
 - hol?;
 - hogyan?
 
Az újszülöttel kapcsolatos rutinbeavatkozások, vizsgálatok
 - K-vitamin pótlás;
 - védőoltás (BCG);
 - vérvétellel járó diagnosztikus szűrővizsgálatok (hol, hogyan, mikor történik, kísérheti-e az anya a babát).
 
Anyával kapcsolatos rutinbeavatkozások
 - gátseb ellátása, ápolása, méhösszehúzódás ellenőrzése, hashajtó/székletlazítószer alkalmazása (indokoltság,
 mellékhatások, kockázatok).
 
A látogatás szabályai a kórházban
A látogatásra vonatkozó anyai igény figyelembevételének lehetőségei, 
Egyszemélyes, illetve családbarát elhelyezés lehetőségei ( mikor kell kérni, kitől, mennyibe kerül )
- testvérek korai ismerkedésének lehetőségének biztosíthatósága
 
A hazatérésre vonatkozó irányelvek
 - kötelezően bent töltendő idő, hazatérést gátló tényezők.
 
9. Anyagiak
 
Milyen formában tervezik honorálni a szülésnél résztvevő szaksegítséget?
 - anyagiakban kifejezett köszönet,
 - ajándék, apróságok átadása;
 - köszönőlevél;
 - egyéb.
A köszönet anyagiakban kifejezett értéke
 - előre megbeszélt összeg;
 - másoktól hallott, szokásrend szerinti összeg;
 - megelégedés mértékétől függő összeg;
 - egyéb.
Kinek gondolnak anyagiakban is kifejezhető hálát/köszönetet kifejezni?
A családi költségvetésben hogyan tervezhetőek ezek a kiadások?
Kinek a dolga lesz a honorárium átadása? Mikor történjen, milyen módon?
 
 
Ha nem mennek simán a dolgok
 
B/1. Helyettesítők
Amennyiben nem elérhető az anya számára a felkért szaksegítség, kihez fordulhat
 - név;
 - telefonszám;
 - személyes bemutatkozás lehetősége.
Legfontosabb sürgősségi segélyhívó telefonszámok.
 
B/2. Császármetszés esetén
 
A szülések jelentős százaléka császármetszéssel végződik, ezért a szülés tervezésénél nem lehet figyelmen kívül hagyni a műtét lehetőségét sem.
 
Lehet - e tájékozódni a fogadott orvos császármetszési arányáról az általa segített szülések tekintetében.
(További fontos adat lehet az orvos és kórház választás tekintetében:
 - alacsony császármetszési arány;
 - alacsony műtéti befejezési arány;
 - alacsony halálozási mutató.)
 
Programozott császármetszés: Milyen helyzetekben kerülhet rá sor?
 - elől fekvő méhlepény (teljes vagy részleges, milyen tapadó);
 - farfekvés;
 - ismételt császármetszés;
 - téraránytalanság;
 - súlyos cukorbetegség;
 - súlyos preeclampsia (terhesség alatti magas vérnyomás);
 - születési rendellenességek a babánál;
 - ikerszülés;
de! még ezekben az esetekben sem törvényszerű a műtét elvégzése, a kockázatok feltárása és a tájékozott döntés meghozatala érdekében fontos az informálódás, a tájékozódás.
 
Sürgősségi császármetszés: Milyen helyzetekben kerül rá sor?( ahol az anya és/vagy a baba élete, egészsége kerül veszélybe-ilyenkor életmentő beavatkozásként végzik)
 - méhlepény leválás;
 - méhrepedés;
 - köldökzsinór előre esés;
 - szülési folyamat leállása;
 - oxigénhiány;
 - koraszülés.
 
Ha műtétre kerül sor
 
 - ki lehet jelen a műtőben (ott lehet-e az apa, dúla, fogadott szülésznő...)
 - tarthatnak-e kapcsolatot üvegfalon keresztül;
 
Milyen érzéstelenítéssel végzik a műtétet?
 - Epidurális érzéstelenítés, spirális érzéstelenítés, altatás.
 - Ennek milyen előnyei, kockázatai vannak, hogyan befolyásolja a babával való kapcsolatot, a 
 baba állapotát?
 - Lehet-e választani, vagy előírt módszer szerint végzik az érzéstelenítést?
 - Ki végzi az érzéstelenítést?
 - Ki lehet jelen közben?
 
Műtéti vágás iránya a hasfal és a méh esetében: függőleges köldöktől ágyékig, vagy vízszintes bikini vágás (a függőleges vágás a későbbi hüvelyi szülés lehetőségét csökkenti),
Két rétegű varrás lehetőségének tisztázása.
 
A császármetszés veszélyeiről tájékoztatás: kockázati tényezők az anyára és a babára vonatkozóan, rövid és hosszú távú mellékhatások, komplikációk, az anya-gyerek kapcsolatra kifejtett hatás.
 
A baba kiemelésének körülményei
Kérhető -e:
 - szeretetteljes, intimitást, nyugalmat biztosító légkör;
 - halk zene; 
 - apró szertartás, ami bezárja a szülést (ének, ima, vers, ...).
 
A babával való kapcsolatteremtés lehetőségének biztosítása hogyan történhet:
 - megmutatják az anyának;
 - szemkontaktus létrejötte az anya és a baba között;
 - az anya megfoghatja a babát;
 - mellkasra/mellre helyezés, szoptatás lehetőségének biztosítása
 a kiemelést követően azonnal, ha a baba állapota engedi vagy a baba ellátása, vizsgálata után-néhány percen belül (ilyenkor apa együtt lehet-e a babával).
Ha a baba külön helyiségbe kerül az anyától ennek mennyi a várható időtartama, kérheti-e az anya az együttes elhelyezést, kérheti-e az anya a baba elhelyezését?
 
A műtétet követően milyen segítség áll az anya rendelkezésére a kórházban? Milyen típusú segítséget, kitől, miféle módon kérhet
 - orvosi/fizikai ellenőrző vizsgálatok;
 - baba ellátásához segítség;
 - szoptatáshoz segítség;
 - trombózis megelőzés lehetőségei;
 - fájdalomcsillapítás lehetőségei.
 
A hazaengedés feltételei, időkorlátai a kórházi protokoll szerint.
 
B/3. Ha a baba intenzív ellátásra szorul
Kitől kérhet és kap korrekt tájékoztatást az anya/apa a baba állapotára vonatkozóan.
A baba látogatásának lehetőségei, időtartama, biztosítható-e az anya folyamatos jelenléte.
A baba táplálásának módja
 - infúzió;
 - kifejt anya tej;
 - női tej;
 - tápszer;
 - szoptatás.
Az anya aktív részvételének biztosíthatósága a baba etetése, gondozása tekintetében.
A babával való kapcsolatteremtés lehetőségei
 - szemkontaktus;
 - beszéd;
 - érintés, simogatás;
 - ölbe/karba vétel;
- mellre vétel;
- kenguru módszer
Az anya jelenlétének biztosíthatósága a baba vizsgálatánál, kezelésénél.
Az együttes elhelyezés feltételei, lehetősége.
A hazaengedés feltételei, időkorlátai.
 
A kórházi tartózkodás ideje alatt és után igénybe vehető pszichológiai segítség lehetőségei.
süti beállítások módosítása