Miért olyan fontos a gyermekágy...?

Gardó Bea, a ReNatal egyik elkötelezett tagja évek óta foglalkozik az édesanyákkal, méghozzá egy kiemelt és nagyon nagy jelentőségű időszakban: a gyermekágy alatt. Saját oldalán (http://www.szulesutanimasszazs.hu/bemutatkozas.htm) így ír magáról: 

Az angol szak elvégzése után a kaland- és tudásvágy az Amerikai Egyesült Államokba vezetett, ahol egy nemzetközi egyetemen a természetgyógyászatot, azon belül a hagyományos, ötezer éves múltra visszatekintő Ajurvedát tanulmányozhattam. A képzés elvégzése után évekig egy Ajurvéda (masszázs és egyéb komplex terápiás ill. prevenciós) kezeléseket alkalmazó klinikán dolgoztam. Az Ajurvéda tanulmányok részét képezte egy, önmagában is egésznek tekinthető terület, mégpedig a kismamáról és babáról való, szülés, születés utáni gondoskodás.Olyan bölcsességek birtokába jutottam, melyek az emberiség tudásának és gyakorlatának szerves részét képezték az elmúlt korokban és képzik ma is a természettel összhangban élő társadalmakban. Ez a tudásanyag egyetemes alapelveket követ és éppen ezért működhetett a régmúltban ugyanúgy, mint mai modern társadalmunkban. A kurzusnak ez a része volt szívemnek a legkedvesebb, s befejezvén volt szerencsém évek hosszú során át ebben személyes tapasztalatokat is szerezni szerte a nagyvilágban. A tapasztalt valóság (az édesanyák kedvező tapasztalatai) messze túlszárnyalta az előzetes elképzeléseket. Most, 12 év gyakorlat távlatából bátran kijelenthetem, hogy ez, a baba születése utáni, gyermekágy időszakára kiterjedő masszázs program amilyen egyszerű, olyan nagyszerű, vagy (ahogy az egyik gyermekágyas anyuka fogalmazta) egyszerűen működik.

 

Minden édesanya tudja, hogy a gyermeke születését követő hetek semmi máshoz nem hasonlíthatóak. Bea a következőket mondja ennek a 42 napnak a jelentőségéről: 

Ha ekkor az édesanya kiegyensúlyozott, kipihent, erőtől sugárzó, akkor ezt a baba is érzi, és a köztük lévő szoros kapcsolat által a piciben is ugyanezek nyilvánulnak meg. Mégis, gyermekszülés után nem ritka, hogy az édesanya a várandósság és a szülés fizikai kihívásai következtében kimerültnek érzi magát, amihez hozzáadódnak az anyasággal járó feladatok és felelősség. A szülés utáni testi-lelki, hormonális változások is elemi erővel jelentkeznek. A hangulatok szélsőségei az eufórikus örömtől a kétségbeesett zokogásig szinte átmenet nélkül követhetik egymást. Az anyaméh méretváltozása várandósság 9 hónapja alatt is példátlan, ám az eredeti alakját és méretét most a gyermekágyas időszak 6 hete alatt nyeri vissza hihetetlen sebességgel. A belső szervek a baba várás hónapjai alatt a baba növekedésével egyre inkább kiszorultak eredeti helyükről, most megindul a visszarendeződés. Ám a rendet káosz előzi meg: a szervezetben szinte semmi sem úgy működik, ahogyan annak előtte. Nehéz talán elhinni, hogy ez a zűrzavarosnak megélt állapot tulajdonképpen felbecsülhetetlen ajándék a nők számára. Csak néhányszor kínálkozik ilyen alkalom az élet során, amikor a szervezet ily nyitott, formálható lenne. Ebben a képlékeny állapotban teljes testi-lelki megújulásra van lehetőség, amikor a szervezet belső intelligenciája lehetőséget lát az eddigi zavarok kiküszöbölésére illetve egy magasabb szintű rend létrehozására. Az édesanya miközben teljes erejével az új kisbabáról szeretne gondoskodni, néha bizony ő is ugyanerre vágyik. A gyermekágy időszaka valóban a gondoskodás ideje: mind a baba, mind az édesanya számára! A természettel összhangban élő kultúrák tudatában voltak ennek, sok régi hagyomány őrzi a gyermekágyas édesanyáról való gondoskodás különböző formáit. Ezekben közös a meleg, olajos masszázs, amely az általunk alkalmazott – az indiai természetgyógyászat, az Ajurvéda hagyományaiban gyökerező – kezelések alapját is képezi.

 

Ha szeretnél még hallani arról, hogy milyen jelentősége van a gyermekágynak, hogy mit tud hozzátenni ehhez az időszakhoz a szülés utáni masszázs, akkor várunk a Mandala jógastúdióban június 17.-én, pénteken 18.00-tól, ahol felteheted a kérdéseid Beának, és sok új információval is gazdagodhatsz.