A szoptatás világhete 2016.

Hogy mi is a szoptatás…? Mit ad anyának és gyermekének…?

„Hajnalban ébredek. Nem sír, csak halkan nyöszörög, ez pont elég ahhoz, hogy megébredjek. Körbetapogatózom, majd rájövök merre is vagyok. És teszem a dolgom. És hálás vagyok! Hálás vagyok, hogy „nincs egy nyugodt éjszakám” (éppen ezáltal vagyok nyugodt, hogy ébredhetek.) Hálás vagyok, hiszen van kihez ébrednem! Hálás vagyok, mert van tejem és lehetőségem szoptatni. Hálás vagyok, hogy van, aki igényli és képes rá, hogy újból és újból megdolgozzon a másnapi ételéért –italáért. Mert, hogy kemény munka a szopizás, az nem kétséges. Elég, ha a csatakos kis haját megsimítom és megtörölgetem a gyöngyöző kis homlokát. Majd jóllakottan (jól lakik ), hatalmas levegővétellel ( ssz-áhh) a másik oldalra fordítja a fejét, elernyed és alszik tovább.. Tulajdonképpen ő fel sem ébredt. Békésen szuszog elégedett félmosollyal az arcán.”

„Hogy mit jelent a szoptatás…? Meghittséget, összebújást, szeretetet, gondoskodást. Legalábbis nekem. Persze a babámnak táplálékot is. De az egyik legszebb dolog a világon szerintem. Amíg nem csináltam, nem láttam így, pedig voltak a környezetemben szoptatós anyák. Átélni, a babádhoz bújni, közbe az illatát beszippantani teljesen más…”

„A szülés elválaszthatatlan része volt számomra a szoptatás, tudtam, hogy az anyatej a tökéletes védelmet és a tökéletes táplálékot adja majd a gyermekemnek. Fel sem merült bennem, hogy máshogy tápláljam a megszületettet.”

_szoptatasvilaghete2016.jpg

„...Szejetem a cicit - mondta a lányom másfél évesen…”

„Megvolt a szépsége a szoptatásnak. Igazán egyszerű volt, hogy ha éhes, szomjas, nyűgös, álmos volt összebújtunk szopizott és az univerzum rendje helyre állt.”

„Bár nem sikerült a szoptatás, a fejés által, a tejemmel táplálva őt azt éreztem, hogy magamat adom neki. A legtöbbet, amit abban az élethelyzetben megtehettem.”

"Sosem gondoltam,hogy ilyen hosszúra fog nyúlni ez az időszak az életemben.Észre sem vettem,elröpült.Számomra a szoptatás egy meghosszabbított köldökzsinór,mely ha van rá idő és mód,pont addig tart ki, amíg a baba-mama egységnek szüksége van rá."

_szoptatasvilaghete2016_1.jpg

"ez a kapocs, amit a szoptatás jelent a számunkra, egy olyan kötelék, ami bár nem fog örökké tartani, de a jótékony hatását hosszú távon is élvezni fogjuk, ebben biztos vagyok!"

Holnaptól kezdve augusztus első hetében a világ a szoptatást ünnepli. Az elkövetkezendő időszakot a blogon ennek a témának szenteljük. A ti történeteitken keresztül fogjuk bemutatni, hogy mennyire sokszínű az út, amelyet az anyatejes táplálás érdekében bejárhat édesanya és gyermeke. Ezek mellett cikkekel és hiteles információkkal szeretnénk segíteni a szoptatás körüli tévhitek eloszlatását is.